Els darrers dies a l'Aiguamoll han sigut molt bons per a l'observació d'ocells en migració, alguns d'ells especialment rars a l'interior de Catalunya. Destaca l'entrada d'un mínim d'11 valones (Tringa glareola), 3 camesllargues (Himantopus himantopus), 1 fredeluga (Vanellus vanellus), 1 fotja (Fulica atra), 1 agró roig (Ardea purpurea), més de 15 mastegatatxes (Ficedula hypoleuca), diverses boscarles de canyar (Acrocephalus scirpaceus), 1 boscarla dels joncs (Acrocephalus schoenobaenus), 6 orenetes cua-rogenques (Cecropis daurica), 5 tallaretes vulgars (Sylvia communis), 1 bosqueta vulgar (Hippolais polyglotta), 4 mosquiters pàl·lids (Phylloscopus bonelli)...
Valona (Tringa glareola). Fotografia de Jordi Comellas.
Mosquiter pàl·lid(Phylloscopus bonelli) capturat per
anellament. És tot just el 4rt individu anellat
a l'Aiguamoll! Foto de Marc Illa.
Mascle adult de mastegatatxes(Ficedula hypoleuca) capturat
per anellament. Foto de Marc Illa.
Als camps propers s'hi han observat concentracions de migrants força elevades, amb més de 250 cueretes grogues (Motacilla flava) (sobretot de la subespècie flava del centre d'Europa), fins a 5 trobats (Anthus campestris), 4 hortolans (Emberiza hortulana), 14 bitxacs rogencs (Saxicola rubetra), 3 còlits grisos (Oenanthe oenanthe), 9 piules dels arbres (Anthus trivialis), 2 titelles (Anthus pratensis), 1 alosa vulgar (Alauda arvensis) i 2 piules gola-roges (Anthus cervinus), aquesta darrera sent una espècie rara a l'interior de Catalunya, i que al Bages té la majoria de cites a l'Aiguamoll.
Piula gola-roja(Anthus cervinus). Foto de Marc Illa.
També s'han observat 2 rascletons (Porzana parva), una femella (primera foto) i un mascle (segona foto), que s'han estat veient des de davant mateix de l'aguait i que diversos observadors han pogut gaudir. El Tuco i el Sergi van trobar el primer individu, una femella, i posteriorment el Jordi Comellas va fer aquestes fotos tant espectaculars que posem a continuació, i va descobrir l'exemplar mascle. El rascletó és una espècie escassa en migració que s'ha citat irregularment al Bages durant la primavera. La majoria de cites de l'espècie a la Catalunya Central són de l'Aiguamoll de al Bòbila!
Per acabar d'arrodonir aquests dies, ahir es va detectar un exemplar de polla blava (Porphyrio porphyrio), que representa la 3ra observació al Bages i la tercera que es produeix a l'Aiguamoll. I encara queden molts dies per seguir gaudint d'aquest any de migració tant bo!!