Botxí a l'Aiguamoll!


La darrera setmana hem observat un botxí meridional (Lanius meridionalis) als camps propers de l'Aiguamoll. Aquesta espècie havia sigut força abundant a la Plana del Bages fa unes dècades, però ha mostrat una forta regressió poblacional a tot Catalunya (pèrdua del 46% de la població reproductora entre 2002 i 2018, segons www.sioc.cat), i a dia d'avui s'ha convertit en un ocell malauradament molt escàs a l'Aiguamoll.

Una de les raons principals que s'associa a la seva desaparició és la destrucció de marges entre els camps de conreu degut a l'agricultura extensiva, així com les grans extensions de monocultiu i els químics que s'utilitzen per exemple com a insecticides, que eliminen les seves preses.

Aquest exemplar es troba, aquests dies, utilitzant un petit marge que s'ha conservat entre els camps, proper al camp que recentment ha passat a formar part de l'Aiguamoll, i on esperem que hi pugui trobar aliment. La gestió d'aquests espais i la utilització de pràctiques agrícoles respectuoses amb el medi necessita un canvi radical com abans millor si volem arribar a temps per aturar la pèrdua de biodiversitat, i és un tema del que en general es parla molt poc.

Serà molt interessant seguir aquest individu amb detall per estudiar-ne el comportament i les seves necessitats.