Comença la migració de primavera!

Durant els darrers dies de febrer i el que portem de març, la primavera ja s'ha fet notar. Mentre que algunes espècies típicament hivernals a l'Aiguamoll com la Titella (Anthus pratensis), el Bitxac comú (Saxicola rubicola), la Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros), el Pinsà comú (Fringilla coelebs) i el Gratapalles (Emberiza cirlus) han anat marxant, els migradors presaharians han començat el seu pas (especialment el Mosquiter comú Phylloscopus collybita i el Tord comú Turdus philomelos), i els primers migradors transaharians també han anat arribant, com les Orenetes vulgar (Hirundo rustica) i cuablanca (Delichon urbicum). D'entre els presaharians, encara falta que passi el gruix de migrants de Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla), que esperem en les properes setmanes.

Referent a les espècies esmentades, durant els darrers dies s'han capturat per a anellament científic alguns controls interessants, com dues Mallerengues carboneres (Parus major) anellades al desembre del 2012, una Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros) anellada al març del 2013 i un Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla) anellat el maig del 2013 i controlat també durant el juny del 2013.

Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla) (Marc Illa)
Deixem un resum dels migrants observats del 15 de febrer a dia d'avui:

en negreta les espècies més escasses. Feu clic per ampliar
D'entre els ocells més especials, destaca l'observació de 9 Grues (Grus grus) en pas sobre l'Aiguamoll. Es tracta d'una de les poques citacions al municipi de Santpedor, i coincideix amb una entrada de grups de Grues en migració a Catalunya (vegeu la notícia del 4 de març). També un Grasset de muntanya (Anthus spinoletta) és força escàs a la plana bagenca fora dels rius. És per això que a l'Aiguamoll l'observem poques vegades o cap cada any; i un Torlit (Burhinus oedicnemus), que per tercer any consecutiu, apareix als camps del voltant de l'Aiguamoll pels volts del 20 de març.

Tot i aquestes observacions, l'ocell més rar observat durant aquest darrer mes no es tractava d'un migrant, sinó d'un Raspinell comú (Certhia brachydactyla). Aquesta espècie és molt habitual en tota mena de zones forestals del Bages, però en general no és gaire habitual a la plana. L'Aiguamoll queda lluny de zones boscoses i això fa que algunes espècies que típicament es tenen com a molt habituals, a l'Aiguamoll siguin ocells força rars. El passat 7 de març es va observar per 3ra vegada el Raspinell a l'Aiguamoll, i l'endemà es va detectar (probablement era el mateix exemplar) a una zona d'horts al sud de l'Aiguamoll, gairebé a Pineda de Bages. Les anteriors cites corresponen al desembre de 2009 i gener de 2010; i un altre al novembre del 2010
Teixidor (Remiz pendulinus) anellat el 19.03.2014 (Marc Illa)
A veure què ens espera aquesta migració!