5000 anellaments i pollets de diverses espècies

La setmana passada es van superar els 5000 anellaments a l'Aiguamoll de la Bòbila, des de la posada en funcionament de l'estació d'anellament al desembre del 2012. El bon ritme de captures d'enguany (584 anellaments fins avui) és el motiu principal que haguem arribat als 5000 abans del previst. A més de ser un any amb moltes captures, s'estan produint moltes captures interessants, com per exemple aquest altre tallarol emmascarat (Sylvia hortensis), el 2n aquest any!


Encara passen alguns migrants, com per exemple aquesta cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus) femella i un pas moderat de boscarles de canyar (Acrocephalus scirpaceus), que acabaran d'arrodonir una primavera amb molts bons números d'ocells a l'Aiguamoll.


Alguns dels migrants són reproductors a l'Aiguamoll, com aquest rossinyol comú (Luscinia megarhynchos). Gràcies a l'anellament sabem que té com a mínim 7 anys, ja que el vam anellar l'01/05/2012 com a adult (nascut abans del 2011). I des de llavors cada any ha anat a passar l'hivern en algun lloc de l'Àfrica subsahariana, i ha tornat cada any a criar a l'Aiguamoll! No hi podia faltar al 2017:

Una altra molt bona notícia: ja fa força dies que 3 fotges vulgars (Fulica atra) s'han instal·lat a l'Aiguamoll, i mostren un comportament fortament territorial. S'està realitzant un control de depredadors (que van portar l'espècie a la desaparició quan havia sigut un nidificant abundant), i esperem que ben aviat es puguin posar a criar i ho facin exitosament. De fet, la fotja només es reprodueix a l'Aiguamoll de la Bòbila en tota la comarca del Bages!


Altres espècies veïnes ja van per feina, com és el cas dels cabussets (Tachybaptus ruficollis). Us deixem aquest vídeo on es veu que aquesta parella ja ha post 2 ous! Recordeu ser el màxim de respectuosos amb les espècies nidificants i reduir al màxim les molèsties que els pugui causar la nostra presència propera.


Aquesta parella de pardals xarrecs (Passer montanus) de la teulada del transformador de llum, visibles des del pàrquing, ja van ben enfeinats alimentant els pollets al niu.


D'altra banda, avui ja volava el primer juvenil de puput (Upupa epops), encara amb un bec ben curt!


I en una de les caixes-niu instal·lades aquest hivern hi ha criat, per primera vegada a l'Aiguamoll, una parella de mallerengues blaves (Cyanistes caeruleus). Nova espècie nidificant!


Totes les fotografies i el vídeo són fetes per Marc Illa.