Anellament

- Clica en el següent enllaç per accedir als TOTALS D'ANELLAMENT
- Aquí trobaràs tota la informació sobre les RECUPERACIONS
- i aquí sobre les LECTURES D'ANELLES



L'anellament científic és un mètode d'estudi basat en la captura i marcatge d'ocells pel seu estudi. La seva funció principal és la individualització dels exemplars, que s'identificaran amb un codi únic, un sistema similar al de les matrícules dels cotxes. 


Anellament d'una cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus)
a l'Aiguamoll de la Bòbila.
Anellament d'un xot (Otus scops) a l'Aiguamoll de la Bòbila.
A més de l'anellament, sovint es prenen una sèrie de dades biomètriques que permetren aprofundir el coneixement de l'individu, i a llarg termini, de les poblacions. Aquestes dades es prenen de forma estàndard a tot Catalunya i a gran part d'Europa, de manera que siguin comparables entre elles. L'entitat coordinadora de l'anellament a Catalunya és l'Institut Català d'Ornitologia (ICO).

Mirant la condició física (greix i múscul) en un pit-roig
(Erithacus rubecula).
 Una de les dades més interessants en l'anellament és la recuperació. Un cop alliberat l'ocell, ens serà de molta utilitat conèixe'n les possibles recuperacions (quan s'hagi pogut llegit l'anella en un altre lloc). En alguns projectes de marcatge, especialment en aquelles espècies més difícils de recapturar, es col·loquen, a més de l'anella metàl·lica oficial, anelles de color de lectura a distància, que permetran l'identificació dels individus sense la necessitat de recapturar-los per a llegir el número de l'anella. 

Anella amb remitent d'Alemanya, en una
cotxa blava (Luscinia svecica) recuperada
a l'Aiguamoll de la Bòbila l'octubre del 2013.
Cigonya blanca (Ciconia ciconia) amb una anella de lectura a
distància, fotografiada als Aiguamolls de l'Empordà.
Són igualment interessants i molt importants les captures control d'ocells anellats al mateix lloc, ja que ens aporten també molta informació sobre els canvis a curt o llarg termini dels ocells en una mateixa localitat.

Un dels controls més antics a l'estació d'anellament de
l'Aiguamoll de la Bòbila, aquest gafarró (Serinus serinus) 
anellat el 08/03/2013 i recapturat el 09/11/2016, 1341 dies més tard.
L'anellament científic és una eina fonamental per a l'estudi de les poblacions d'ocells, ja que ens aporta dades sobre taxes de supervivència, èxit reproductor... Una comprensió adequada d'aquestes dades és clau per a la conservació de les espècies.


L'estació d'anellament de l'Aiguamoll de la Bòbila va entrar en funcionament a finals de l'any 2012, tot i que s'havia realitzat ja alguna jornada d'anellament prèvia. El responsable de l'estació, anellador expert avalat per l'ICO, és el Marc Illa. Si esteu inteu interessats en el projecte, podeu posar-nos en contacte amb nosaltres a través del correu electrònic: aiguamollbobila@gmail.com.